sm_banner

warta

Ing istilah sing paling gampang, intan sing ditanam ing laboratorium yaiku berlian sing digawe dening wong lan ora ditambang saka bumi. Yen gampang banget, sampeyan bisa uga kepengin ngerti kenapa ana artikel ing ngisor ukara iki. Kerumitan kasebut muncul amarga kasunyatan manawa akeh istilah sing beda-beda digunakake kanggo njlentrehake inten sing wis ditandur lab lan sedulure, lan ora kabeh wong nggunakake istilah kasebut kanthi cara sing padha. Dadi, ayo miwiti karo sawetara kosa kata.

Sintetis Ngerti istilah iki kanthi bener minangka kunci sing mbukak kunci kabeh pitakonan iki. Sintetis bisa ateges gawean utawa uga palsu. Sintetis uga bisa ateges ditiru dening manungsa, disalin, ora nyata, utawa uga niru. Nanging, ing konteks iki, apa tegese nalika ngucapake "intan sintetis"?

Ing jagad permata, sintetis minangka istilah sing teknis banget. Nalika ngomong kanthi teknis, permata sintetis minangka kristal buatan manungsa kanthi struktur kristal lan komposisi kimia sing padha karo permata khusus sing digawe. Mula, "berlian sintetis" nduweni struktur kristal lan komposisi kimia sing padha karo intan alami. Ora padha karo pirang-pirang permata tiruan utawa palsu sing asring, salah diterangake minangka intan sintetis. Kesalahan kasebut pancen mbingungake apa tegese tembung "sintetis", lan sebabe sebilangan gedhe produsen berlian buatan manungsa luwih seneng istilah "lab thukul" tinimbang "sintetik."

Kanggo ngapresiasi iki, mbantu ngerti sethithik babagan cara nggawe intan lab. Ana rong teknik kanggo tuwuh intan kristal tunggal. Sing pertama lan paling tuwa yaiku teknik Suhu Tekanan Tinggi (HPHT). Proses iki diwiwiti kanthi winih bahan berlian lan tuwuh berlian kebak kaya alam ing tekanan lan suhu sing dhuwur banget.

Cara paling anyar kanggo tuwuh berlian sintetis yaiku teknik Deposisi Uap Kimia (CVD). Ing proses CVD, kamar diiseni uap kaya karbon. Atom karbon diekstrak saka sisa-sisa gas lan disimpen ing wafer kristal berlian sing nggawe struktur kristal nalika permata tuwuh kanthi lapisan. Sampeyan bisa ngerteni luwih lengkap babagan cara nggawe intan lab saka artikel utama babagan teknik sing beda. Sing penting kanggo saiki yaiku kalorone proses kasebut minangka teknologi canggih sing ngasilake kristal kanthi struktur kimia sing padha lan sifat optik kaya intan alami. Saiki, ayo mbandhingake intan lab kanggo sawetara permata liyane sing bisa sampeyan wis krungu.

Intan Tanduran Lab Dibandhingake karo Simulant Diamond

Kapan sintetis dudu sintetik? Wangsulane yaiku nalika ana simulasi. Simulants minangka permata sing katon kaya permata alami, nanging sejatine minangka bahan liyane. Dadi, safir sing bening utawa putih bisa dadi simulasi intan amarga katon kaya intan. Safir putih iku bisa alami utawa, iki trick, safir sintetis. Kunci kanggo ngerteni masalah simulant dudu cara nggawe permata (alami vs sintetis), nanging minangka pengganti sing katon kaya permata liyane. Dadi, kita bisa ujar manawa safir putih buatan manungsa yaiku "safir sintetis" utawa bisa digunakake minangka "simulasi berlian," nanging ora salah yen kasebut minangka "berlian sintetis" amarga ora duwe struktur kimia sing padha karo intan.

Sapphire putih, dipasarke lan dicethakake minangka safir putih, yaiku safir. Nanging, yen digunakake ing panggonan berlian, mula iku simulasi inten. Permata simulasi maneh nyoba kanggo niru permata liyane, lan yen ora diandharake kanthi jelas minangka simulan, mula bakal dianggep palsu. Sapphire putih, kanthi alami, dudu palsu (nyatane permata sing apik lan terkenal). Nanging yen didol kaya inten, mula bakal dadi palsu. Umume simulant permata nyoba nuladha inten, nanging uga ana simulane kanggo permata terkenal (safir, rubi, lsp).

Ing ngisor iki sawetara simulasi berlian sing luwih populer.

  • Rutile Sintetis dipuntepangaken ing pungkasan taun 1940an lan digunakake minangka simulasi inten awal.
  • Sabanjure kanggo dolanan simulant berlian buatan manungsa yaiku Strontium Titanate. Materi iki dadi simulasi berlian sing populer ing taun 1950an.
  • Ing taun 1960-an nggawa pangembangan loro simulasi: Yttrium Aluminium Garnet (YAG) lan Gadolinium Gallium Garnet (GGG). Kalorone minangka simulasi berlian buatan manungsa. Penting, kudu dikatutake ing kene manawa mung amarga bahan sing bisa digunakake minangka simulant berlian ora nggawe "palsu" utawa perkara sing ala. Contone, YAG minangka kristal sing migunani banget sing ana ing jantung kita tukang las laser.
  • Simulant berlian sing paling populer saiki yaiku Cubic Zirconia sintetik (CZ). Murah kanggo diprodhuksi lan cemlorot banget. Iki minangka conto saka permata sintetis sing minangka simulant berlian. CZ asring banget, kanthi kliru, diarani intan sintetis.
  • Moissanite sintetis uga nggawe sawetara kebingungan. Iki minangka permata sintetis buatan manungsa sing sejatine duweni sifat kaya berlian. Contone, intan pancen apik banget kanggo mindhah panas, lan uga Moissanite. Iki penting amarga panguji berlian sing paling populer nggunakake dispersi panas kanggo nyoba yen permata minangka intan. Nanging, Moissanite duwe struktur kimia sing beda banget tinimbang intan lan sifat optik sing beda. Contone, Moissanite refleks dobel, nanging intan refleks tunggal.

Amarga tes Moissanite kaya intan (amarga sifat penyebar panas), masarakat nganggep intan utawa intan sintetis. Nanging, amarga ora duwe struktur kristal utawa komposisi kimia intan sing padha, mula dudu intan sintetis. Moissanite minangka simulant berlian.

Sampeyan bisa uga wis jelas nalika iki sebabe tembung "sintetis" dadi bingung ing konteks iki. Kanthi Moissanite, kita duwe permata sintetis sing katon lan tumindak kaya inten, nanging ora kena diarani "intan sintetis." Amarga iki, bebarengan karo umume industri perhiasan, kita cenderung nggunakake tembung "intan lab" kanggo deleng inten sintetis sejatine sing padha karo sifat kimia sing padha karo berlian alami, lan kita cenderung ngindhari tembung "sintetik intan ”amarga kebingungan bisa digawe.

Ana simulant berlian liyane sing nggawe kebingungan. Permata Cubic Zirconia (CZ) dilapisi permata diproduksi nggunakake teknologi Deposisi Uap Kimia (CVD) sing padha sing digunakake kanggo ngasilake berlian sing ditanam ing lab. Kanthi CZ dilapisi intan, lapisan inten sintetis sing tipis banget ditambahake ing ndhuwur CZ. Partikel berlian nanocrystalline mung kandel 30 nganti 50 nanometer. Udakara udakara 30 nganti 50 atom utawa 0,00003mm. Utawa, kudu diarani tipis banget. CVD berlapis kubik Zirconia dudu berlian sintetis. Dheweke mung duwe simulant berlian Cubic Zirconia. Dheweke ora duwe atose utawa struktur kristal kaya inten. Kaya kacamata, CVD Cubic Zirconia dilapisi intan duwe lapisan intan sing tipis banget. Nanging, iki ora mandheg sawetara pemasar sing ora sopan nyebut kasebut minangka berlian sintetis. Saiki, sampeyan luwih ngerti.

Intan Tanduran Lab Dibandhingake karo Intan Alami

Dadi, saiki kita ngerti apa inten sing ditanam ing lab, saiki wayahe ngomong apa sejatine. Kepiye cara intan lab ditandhingake karo berlian alami? Wangsulan kasebut adhedhasar definisi sintetik. Kaya sing wis disinaoni, intan sintetis duwe struktur kristal lan komposisi kimia sing padha karo intan alami. Mula, katon kaya permata alami. Dheweke padha cemlorot. Dheweke duwe kekerasan sing padha. Sisihan, intan sing ditanam ing laboratorium katon lan tumindak kaya inten alami.

Bedane antara inten alami lan lab sing ditandur karo cara nggawe. Intan sing ditandur lab digawe saka manungsa ing laboratorium, nanging intan alami digawe ing bumi. Alam iku dudu lingkungan sing dikontrol, steril, lan proses alami beda-beda akeh. Mula, asile ora sampurna. Ana macem-macem jinis inklusi lan tandha struktural sing digawe permata kanthi permata.

Liane intan lab, digawe ing lingkungan sing dikendhaleni. Dheweke duwe pratandha proses diatur sing ora padha karo alam. Menapa malih, upaya manungsa mboten sampurna lan nilaraken cacat saha petunjuk bilih manungsa damel permata. Jinis inklusi lan variasi halus ing struktur kristal minangka salah sawijining cara utama kanggo mbedakake antarane lab lan intan alami. Sampeyan uga bisa ngerteni luwih lengkap babagan kepiye carane ngerti yen intan wis ditandur utawa alami saka artikel utama kita babagan topik iki.

FJU Kategori: Intan Tumbuh Lab


Wektu kiriman: Apr-08-2021